Imunita během předjaří

Imunita během předjaří

V březnu je naše imunita podrobena zkoušce. Přelom zimy a jara přináší zvýšený pocit únavy, vyčerpání, podrážděnosti a také slabší soustředění. Co jíst, abyste posílili své tělo a získali energii?

Imunita během předjaří

Autor: Małgorzata Wilkowska

Jak vypadá předjarní strava podporující imunitu?

V tomto ročním období lze zaznamenat časté nedostatky vitamínu C a obecně nižší přísun antioxidantů ve stravě, což významně ovlivňuje imunitu. Antioxidanty zvyšují odolnost těla vůči infekcím a vitamín C má navíc baktericidní vlastnosti. Nedostatky těchto sloučenin ve stravě souvisejí s nižší dostupností čerstvé zeleniny a ovoce na přelomu zimy a jara. Jak se v takovém případě postarat o imunitu?

Sáhněte po zásobách ze sklepa

Zelenina a ovoce, které můžeme skladovat v domácích spižírnách, jsou skutečné vitamínové bomby! Stojí za to věnovat pozornost červené řepě, která obsahuje téměř všechny vitamíny skupiny B, a také A a C, je rovněž bohatým zdrojem flavonoidů, kyseliny listové a vlákniny. Konzumace červené řepy podporuje odolnost organismu vůči infekcím díky tomu, že má virucidní, baktericidní a fungicidní vlastnosti.

Další zelenina ze sklepa, jako je mrkev a zelí, je bohatým zdrojem beta-karotenu – antioxidantu, který podporuje imunitní systém. Imunitu dokonale posílí také černý bez a česnek, které jsou hlavními složkami dvou doplňků stravy značky Blue Nature – Immunity Garlic Power a Vitamin C Natural.


 
Černý bez aneb přírodní antibiotikum a super potravina v jednom, má antivirové, antibakteriální a protizánětlivé působení, vyvolává také pocení, zklidňuje rýmu a kašel. Pro léčebné účely se používají hlavně květy a ovoce, které jsou bohaté na flavonoidy, organické kyseliny, třísloviny, éterické oleje, vitamíny A, B1, B6, C, karotenoidy, minerální soli a pektiny. Šťáva z černého bezu je doporučována při nachlazení a infekcích. Je také bohatým zdrojem antokyanů (odpovědných za barvu bezinek), které mají antivirové vlastnosti a zlepšují fungování imunitního systému.

Česnek je další po staletí používané přírodní antibiotikum, které posiluje imunitu. Má antioxidační, protizánětlivé, protiplísňové a antibakteriální vlastnosti, podporuje také imunitní systém. Klíčovou složkou česneku, která mu dodává výše uvedené zdravotní vlastnosti, je allicin.

Další ovoce a zelenina dostupné po celý rok, které lze úspěšně skladovat ve sklepě, jsou: hrušky, jablka, tuřín, růžičková kapusta, cibule, česnek, fazole, petržel (kořen), pórek, celer (kořen) a brambory.

Sáhněte po kvašených potravinách

Zvolte kysané zelí a kvašené okurky. Kvašené potraviny jsou zdrojem probiotik, která jsou velmi prospěšná pro naše zdraví. Probiotika stimulují růst střevních bakterií, které jsou nezbytné pro každodenní fungování imunitního systému. Kvašená zelenina je tedy nejen chutným, ale také velmi zdravým doplněním stravy. Kvašení pomáhá lepšímu vstřebávání látek, zvyšuje obsah antioxidantů a také zabraňuje růstu hnilobných bakterií.

Sáhněte po mražených potravinách

Z důvodu zachování co největšího množství cenných živin se zelenina a ovoce zmrazí obvykle ihned po sklizení. Správně provedený proces zmrazování způsobuje nízké ztráty živin, minerálů a vitamínů (např. ztráta vitamínu C – do 40%, vitamínů skupiny B 10-20%, karotenu – 5-30%). Proto se nebojte hotových mražených potravin, je to skvělá alternativa k čerstvému ovoci a zelenině.

Ovoce, které lze mrazit: bobuloviny, švestky, višně, třešně, rybíz, angrešt, meruňky, broskve, nektarinky, jablka a hrušky, banány, brusinky, mango, ananas a granátové jablko.

Zelenina, kterou lze mrazit: chřest, zelené fazolky, hrášek, kukuřice, bob, květák, brokolice, špenát, kel, mrkev, celer, růžičková kapusta, rebarbora, červená řepa (kořen a listy), paprika, dýně, rajčata.

Sáhněte po doplňcích stravy:

Kromě stravy může být zdrojem těchto složek také správně zvolená suplementace. Věnujte pozornost produktům, které mohou účinně podporovat imunitu – Vitamin C Natural a Immunity Garlic Power.

Vitamin C Natural je produkt na bázi extraktů ze dvou bohatých zdrojů vitamínu C – černého bezu a aceroly. Immunity Garlic Power obsahuje česnek, cist krétský a harpagofyt ležatý, tj. spojení allicinu, alliinu a polyfenolů. Tyto jedinečné kombinace jsou účinným receptem na přirozenou podporu imunitního systému.

Pamatujte:
V předjaří dbejte na pestrý jídelníček obsahující potraviny, které posilují imunitu. K tomu využijte zásoby ve sklepě, mražené potraviny nebo kvašenou zeleninu. Podporu poskytnou také doplňky stravy, jako je Vitamin C Natural a také Immunity Garlic Power.

Autor: Małgorzata Wilkowska